reglament

Un pa artesà i amb les màximes garanties pel consumidor

La Reglamentació del Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pa de Pagès Català defineix el nostre producte com un pa tradicional, rodó, de crosta cruixent, molla tendra i alveolat gran, on al menys el format es realitza de forma manual. Tot el procés es realitza seguint una elaboració tradicional, amb fermentacions lentes, coent sempre les masses en forns de solera refractària.

Pel que fa a la seves característiques, les podem dividir en visuals i organolèptiques. Els aspectes visuals del Pa de Pagès Català han de ser:

– És un pa rodó girat, d’imatge rústica.

-La molla és d’alveolat gran i irregular. És del mateix color blanc que la farina que s’utilitza i romandrà tendre en el temps.

-La crosta és gruixuda i cruixent, de color torrat amb cert clivellat resultat de l’obertura en el moment de la cocció.

Les característiques organolèptiques que ha de complir són:

– És un pa de gran aroma i sabor, amb certa acidesa que manté la sensació de frescor i una textura agradable passades 8-9 hores.

– El pa mantindrà la seva frescor durant 2-3 dies.

El pa de la IGP Pa de Pagès Català es presenta en fogasses de 500 g i 1 kg de pes aproximat, de forma rodona amb una obertura natural a la part superior.

El pa de la IGP Pa de Pagès Català es presenta al públic en peça sencera i sense tallar. El Pa de Pagès Català només podrà tallar-se en llesques en el moment de la venda si el client ho sol·licita.

El pa es ven envasat. S’utilitza un embolcall individual per a cada peça de pa i només es permeten les bosses de paper o qualsevol altre material sostenible i biodegradable respectuós amb el medi ambient.

L’envasat s’ha de realitzar en l’establiment de venda just abans de la venda del producte al consumidor final, ja que l’envasat pot accelerar que la humitat de molla passi a la crosta tornant-se tova i elàstica, disminuint el cruixent i l’esponjositat del pa.

La IGP Pa de Pagès Català té un logotip propi per acompanyar el producte final, el qual va imprès en la bossa oficial de lliurament del nostre pa. És la garantia per a el consumidor que està adquirint un pa de pagès emparat en la IGP Pa de Pagès Català.

La IGP Pa de Pagès Català està sotmesa als controls d’una l’Entitat Certificadora reconeguda per la Generalitat de Catalunya, que certifica el sistema d’autocontrol dels flequers inscrits a la IGP, el sistema de traçabilitat, i el control del procés d’elaboració. A més, realitza el control de les característiques del pa definides al nostre Reglament i Plec de Condicions. Tots els controls es basen en inspeccions periòdiques dels establiments d’elaboració i de venda, revisió de la documentació (llibres de registre) i anàlisis de la matèria primera i producte acabat.

Si no es compleixen els requisits del Reglament del Consell Regulador, no es podrà comercialitzar aquest pa sota la denominació Indicació Geogràfica Protegida Pa de Pagès Català.