Notícies

El Forn Sistaré 1910 de Reus es proclama Millor Pa de Pagès Català 2016

By 13 Juny 2016 No Comments

El Forn Sistaré 1910 de Reus, regentat pels germans Xavier i Tomàs Pàmies Sistaré, s’ha proclamat guanyador del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2016, celebrat a Reus l’11 de juny passat. El Concurs Millor Pa de Pagès Català de l’Any està convocat pel Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català entre els flequers/res que pertanyen a aquesta Indicació Geogràfica Protegida.
Xavier Pàmies va competir amb quatre finalistes més: Andreu Bertran (Forn Mistral de Barcelona), Manel Llaràs (Forn i Pastisseria Llaràs de Lleida), Francesc Massana (Forn de Pa Massana, de Cornellà de Llobregat) i Jordi Morera (L’Espiga d’Or de Vilanova i la Geltrú).

El Forn Sistaré 1910 es va fundar a principis del segle XX, a l’actualitat està dirigit pels germans Xavier i Tomàs Pàmies, cinquena generació de la família al capdavant de l’empresa. Té cinc punts de venda, repartits a Reus i Tarragona. Fa dos anys els germans van decidir apostar per una reconversió del negocio, basada en la utilització de masses mare de cultiu, fermentacions en bloc i utilització de farines de primeríssima qualitat, fruit de la qual són els productes artesans de fleca i brioxeria de molta qualitat que elaboren. En Xavier ja va ser l’any passat finalista del Concurs Millor Pa de Pagès Català.

El pa de pagès català presentat pel Forn Sistaré 1910 està fet amb massa mare de cultiu, amb farines de blat tipus T80 i amb processos de fermentació de 12 a 16 hores. Cal ressaltar però que els altres quatre finalistes d’enguany van presentar també pans fets amb massa mare de cultiu i amb processos de fermentació semblants al guanyador, en un clar exemple del compromís dels flequers de la Indicació Geogràfica Protegida per oferir pans molt diferenciats i de qualitat.

El Jurat del Concurs va estar format per l’alcalde de Reus, Carles Pellicer (que era el President), Francesc Prats, ex president del Consell Regulador de la DOP Siurana; Assumpció Vilella, professora tècnica de Cuina-Pastisseria a l’Escola d’Hosteleria de Cambrils; Josep Baiges, periodista; Francisco J. Vílchez, president de la Federació Andalusa de Pastisseria i de Granada Origen, i Antoni Figuera, president del Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català. Tots ells van valorar els pans finalistes a partir d’un tastet a cegues. “Tastar aquests cinc pans et fa adonar-te que tots tenen detalls que no acostumem a valorar. A més, tenen tots gustos molt diferents”, explicava Carles Pellicer.

El Teatre Bartrina de la capital del Baix Camp va acollir aquest Concurs, que es celebra en directe davant la presencia del públic. L’acte va comptar amb tres presentadors i l’actuació del cantautor Fito Luri, qui va destacar que “és la primera vegada que actuo mentre un jurat menja pa”.

Els periodistes Josep Baiges (que era membre del Jurat) i Sílvia Sagalà van ser els encarregats de presentar la primera part del Concurs i ho van fet amb un seguit de diapositives enaltint la cultura reusenca endinsada en l’estimació del pa de pagès. Un moment molt còmic, ja que els presentadors va presentar fotografies de personatges famosos i històrics de la ciutat amb pans de pagès català i fins i tot van dir que l’escut de la ciutat hauria d’incloure ara un pa de pagès català en lloc de la seva característica rosa. A l’acte van participar també el Xiquet i la Xiqueta, els populars capgrossos de Reus que van pujar a l’escenari acompanyats per la música popular de festa major i tots dos amb un pa de pagès català a les seves mans.

El Teatre es va omplir amb més de 300 persones, que també van tenir un sorpresa: un cop es va conèixer la identitat del guanyador del Concurs Millor Pa de Pagès Català es va fer un sorteig entre el públic assistent del seu pes en pa, que va fer el Gremi Local de Forners de Reus. La guanyadora va ser una jove espectadora de 11 anys.

L’acte va ser seguit en directe per una desena de mitjans de comunicació.

Aquí podeu veure la notícia del Concurs de TV3.

I aquí teniu unes quantes fotos més:

Reus 2

Foto de família amb els finalistes, el jurat, dirigents de gremis flequers i autoritats.

Reus 4

El Jurat del Concurs en un moment de la seva deliberació.

Reus 3

Un moment de l’actuació musical de Fito Luri.